18 Nisan 2013 Perşembe

5-6 ay arası bebekler için ek gıda..

Evet biz ek gıdaya başladık hafif hafif.. Bu ay önemli olan anne sütü olduğu için çok ısrarcı davranmıyoruz. Çok yoğun bir programımız da yok.. Doktorumuz bir liste verdi ona uymaya çalışıyoruz.. Listeyi uzun uzun yazmadan genel hatlarıyla benim uyguladığım şekliyle bahsedeceğim..

İlk kural yüz ifadesi, kaygısız, güleç:)
İkinci kural anne sütünden en az iki saat sonra vermek, sonrasında anne sütü her an verilebilir..

İlk olarak tabi ki kahvaltı..İlk gün 1/4 elmayı sıkıp suyunu kaşıkla veriyoruz.. Bu elma miktarı sonra yarım sonra tüm oluyor..Ondan sonra aynı şekilde havuç ekleniyor. 15 günden sonra elmayı cam rende ile rendeleyip, 2-3 dilim armut suyu ekledim verdim.. Bir kaç gün sonraysa 1/4 muz püresine yarım elma suyu ekledim.(listemize göre elma yerine armut suyu, mevsim yazsa muz yerine şeftali verilebilir).Sonra muzu yarıma çıkardım.

7. gün bu sabah öğününe ikindi zamanı verilecek yoğurt ekleniyor.. Yoğurt şimdilik keçi sütünden. Önce 1-2 tatlı kaşığı,sonra  yarım, sonra tüm ajda bardağı kadar.

Sonra 10. günde sabah meyve suyu ve ikindi zamanı verilen yoğurda ek olarak öğlen çorba ekleniyor.. Çorba 1 patates, 1 havuç, 2 tatlı kaşığı da pirincin üzerine yaklaşık 3 ajda bardağı su ekleyerek hazırlanıyor..Piştikten sonra 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip blenderdan geçiriyoruz ve yarısını hemen veriyoruz, yarısını da bir sonraki gün ben-mari usulu ısıtıp vermek için dolaba atıyoruz.. Ben 4gün böyle devam ettim. Sonraki günlerde kibrit kutusu kadar bal kabağı ekledim(listeye göre mevsim yazsa bu bir küçük kabak da olabilir)..2 gün sonra da 4-5 sap maydonoz ekleyip pişirdim, maydonozları alıp blenderdan geçirdim. Sonra maydonoza ek 3-4 sap ıspanak ekledim, yine piştikten sonra çıkarıp blendarladım. ( Yeşil yapraklı gıdaların 7,5 aya kadar sadece suları kullnılırmış).

Bu ayımız böyle geçti. Yaptığım yoğurt ve çorba 2 günlük. Ama tabi ki bunlar benim elimdeki listeye göre hazırladığım miktarlar. İpek kızın yediği değil. Nazlıyla ortaklaşa tükettiler diyelim:)  Bahsi geçen bütün her şeyin ilk bir kaç kaşığını yalayıp yuttu, sonrası püskürtmece oyunu.. Bakalım önümüzdeki aylar ne gösterecek..


6 yorum:

  1. bizde basladik ek gidaya, hepmize ugurlu olsun canim :)

    YanıtlaSil
  2. Valla ben bu sefer hiç kasmıyorum.Kayra'ya göre rahatım. Yemedi mi hiç sıkmıyorum canımı;hemen kaldırıyorum masadan. Bir yarım saat oyalayıp tekrar oturtuyorum; yiyor valla:) İkincilerin kaderi bu sanırım:) Daha rahat büyüdükleri bir gerçek ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uzmanlar da öyle diyor ya, ısrar yok, yemiyorsa 1 saat sonra aynı yemeği tekrar getir.. Ya ben yapıyorum da bizde büyükler yapamıyor malesef, zorlayarak çocuu yemekten soğutuyorlar bence.. Bu konuda yıllardır ortak yol bulamadık, Nazlıda da yaşamıştık aynı şeyleri. Bakalım bu da boyle gidecek..

      Sil
  3. Merhabalar benim bebeğim beş aylık ben ek gıdaya başkalaşım ama ilk önce sofrada biz ne yiyorsak onlardan az az tattirdim sonra meyve piresi verdim şimdide hem anne sütü alıyor hemde bebe bisküvi içine meyve puresi koyup verdim yanlış mi başladım bilmiyorum sizce ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  4. Yanlış yapıyorsun doğal şeyler ver bebegine yoğurt kendin yap ver meyve püresinin içine bisküvi koyma

    YanıtlaSil