7 Aralık 2012 Cuma

Yemeyen Çocuğa Alternatifler

Bu çok ince bir konu. Pek alternatif sunmadım. 4 yaşında olduk. Daha da dayanamıyorum. Aslında adına da alternatif denemez, daha da enerjim kalmadı, uğraşamıyorum, dengeli besliyor muyum, besliyorum denebilir..

Nazlı et, tavuk, balık, peynir, yoğurt, yumurta yemiyor. Bunlar yemediği  adı sanı belli besinler.. Aslında değişik hiç bir şey yemiyor..Nasıl  sinir bozucu, nasıl yorucu anlatamam. Yıllardır önüne koyuyorum,yemiyor alıyorum.. Bir yıl öncesine,kreşe başlayana kadar doğru düzgün sebze ve bakliyat da yemiyordu. Kreşte alıştı bir çok şeye aslında. Ama bunları yemiyor da yemiyor.. Nasıl özeniyorum ne olsa yiyen çocuklara, aslında kocalara da. Çünkü benim kocam da yemiyor, et balık tavuk yemiyor.. En son sordum doktorumuza, genetik de olabilir dedi, zorlamayı azalttım ben de..Ama yine de sinmiyor işte içime, yesin hem de ne yediğini bilerek yesin istiyorum. Ben yemek seçmem çünkü, ve sağlıklı olmanın en büyük sebebinin de bu olduğuna inanıyorum. Seçmemek, sağlıklı beslenmek..

Uzunca bir süre yemeklerin içinde yedirmeye çalıştım et ve tavuğu. Sebzelerin,bakliyatların,çorbaların içinde.. Genelde yemedi, yediyse de farketmediğinden yedi. Ben de yemek bitince Nazlıcım, beğendin mi, aslında sen şimdi et yedin dedim çocuğa.  Bilsin istedim yiyebildiğini.. Ama yok bir yiyorsa üç yemiyor yavru.. Bir süredir ısrarı kestim. Bebekken de her şeyi robottan geçirip vermedim de. Dedim ya amacım yesin de nasıl yerse yesin olmadı hiç. Neyse artık yesin de diyorum.. Her şeyi yemiş olsun da. Ne yapalım artık bu şekilde yesin..

Yoğurt yemiyoruz ama cacık yiyoruz. Ayran da içiyorduk yoğurttan yapıldığını görene kadar.. Şimdi yoğurt yeneceği zaman içine bir salatalık. Tamam..

Peynirin bir yenme şekli yok maalesef.. Makarnada, börekte falan hiiiiç bi şekilde yemedik..En son 15 aylık falandı herhalde yediğinde..

Yumurta çırpılıp arkalı önlü iyice pişirilince belki. Bir ara her gün yedik bu şekilde. Şimdi yok maalesef.. Bıldırcın yumurtasını süt ve balla karıştırıp verme fikrim var ama denemedim daha.. Bakalım..

Et ve tavuğu köfte yapıyorum, 3 yiyorsa 2 yemiyor ama gideri var yani, şimdilik.. Sulu köfte de zaman zaman işte.

Balığı kendimize fırında patatesli, soğanlı hafif sulu pişirip, ona suyu bol minimize edilmiş balık patates şeklinde vermeye çalışıyorum. İşte bazen, şansım varsa:)

Kıymalı makarna,kıymalı sebze ya da bakliyat, çorba da yemiyoruz maalesef..

Bunları yemesini sağlamaya da çalışıyorum elbette ama artık daha az stres yapıyorum. Çünkü buzluğa sağlık küpleri yapıp atıyor ve de her çorbaya ya da sebze yemeğine atıyorum bir iki adet.

Hatta et suyu küplerimle makarna,pilav,kuskus tarzı şeyleri de pişiriyorum..

Et suyu tavuk suyu bildiğiniz gibi efendim..

Diğer küplerim şu şekilde, tavuk, et ve de karışık küpler:) Tavuk ya da et, havuç, patates, soğan, sarımsak az suyla haşlanır, robottan geçirilip, buz kalıplarına kaşıkla tek tek doldurulur.. Karışık küplerde ise bunlara ek, mercimek, bulgur, irmik, nohut ya da o sıra aklıma gelen başka bir şey varsa o oluyor..  Sonra bunlardan çorbalara, sebzelere, yediği ne varsa onun içine atıyorum iki üç tane.. Ooooh içim rahat oluyor.

Tariflerim devam edecek:) Her fikre de açığım, var mı başka tarifleri olan?









6 yorum:

  1. Ne zordur yemeyen çocuğa birşeyler yedirmek..Bir de böyle neredeyse herşeyi seçen,beğenmeyen çocuğa..Okudukça üzülüp,peki ne yiyor bu çocuk diye sordum valla kendi kendime..Kolay gelsin sana..
    Küplerine bayıldım ama,denemeye değer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cidden zor. Bir de ezelden beri yemek seçme olayı bana terstir, böyle bir lüksümüz yok derim hep. Ama böyle işte, iki tane var başımda:) umarım ipek hanım böyle olmaz..

      Sil
  2. al benden de o kadar bizde de tam tersi balık ve tavuk yiyor ama sebze yok. eti de yerdi şimdi dişime yapışır diyo yemiyo. Yoğurt, peynir yok ayy çok zor gerçekten yaa insan hayattan soğuyor bazen :S

    YanıtlaSil
  3. Aynen yemek saatleri bazen kabus yani.. Zamanla değişirler umarım..

    YanıtlaSil
  4. demir eksikligi var mı? Arda ve Aylin de sınır noktada da olsa var..balık ve köfteyi yemelerine rağmen..Hatta Arda şimdilerde ferrum şurup kullanıyor, depoları doldurmak için..Ben de çok özeniyorum hapur küpür yiyen çocuklara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demir eksikliği yok şimdilik.. Ferrum iştah açar aslında, umarım Arda'nın da açılır iştahı. Şimdi en büyük dileğim, ufaklığın ablaya benzememesi..

      Sil