28 Aralık 2012 Cuma

Anne sütü ve emzirme üzerine..

Herkes ikinci çocuklarını ilkine göre çok daha rahat büyütürmüş.. Öyleymiş.. Bizde durum tam ters.. Yavrucuk doğdu doğalı pür telaş halindeyiz.. Yaklaşık 50 gün süren bir sarılığın ardından viral bir öksürük, ardından bronşiolite ramak kalan bir öksürük şimdi de kilo alımı ile ilgili bir sıkıntımız var.. İlk ay çok güzeldi kilo alımı ama 2.ay yarı yarıya azaldı.. Öyle çok güzel emen bir çocuk değil.. Dakikaları sayıyorum resmen, büyük yavru bitirene kadar emerdi.. Yani kendiliğinden doğal bir düzenimiz olmuştu.. Şimdi bir uğraş içersindeyiz.. İlk olarak sık sık verdim..  Olmadı.. Sonra acıkmadan emzirdim diyerek, saatli, acıkmasını bekleyerek emzirmeye başladım. Sanıyorum yine olmadı.. Şimdi mama takviyesi yapacağız.. Ama bence sıkıntı sütümde değil, yavrunun emmesinde.. Bakacağız bakalım mamaya nasıl tepki gösterecek..

Bu aşamaya kadar çok sevgili doktorumuz, aslında bizim için doktordan daha fazla kendisi, adını koyamadım şimdi ama her konu ve her anda destek tam destek Alev Hanımın tavsiyeleriyle geldik.. Şimdi onun notlarından alıntılar yazacağım.. Benim çok işime yarıyor çünkü bu notlar.. Nazlı'yı büyütürken bu tarz bilgilere çok ihtiyaç duymuştum.. Nazlı uzun uzun uyurdu ve ben de sürekli stres yapardım, uyandırsam mı acıkmış mıdır, emzirsem mi..  (Oy ya bu kız ne uyuyor, ne emiyor ablası gibi..  )

** Anne sütü 15 günden sonra olgunlaşmaya başlar, 2 aylıkken tamamen olgun süt haline gelir.

       Bir haftadan sonra ayda 750-900gr kilo alır.

       Anne için acı, kahve, kola yasak. Süt yerine kefir, yoğurt,peyniri %50 artır. Balık ve eti  %20-30 artır.

       15 günden sonra her ağladığında emzirme olayı biter. Memeyi emzik, uyutucu,susturucu,sakinleştirici olarak kullanmamak gerek.( 15 günden sonra emzik verilebilir )

       Bebekler aktif,gözü açık, uyuklamadan emdiyse genellikle 1,5 saatten önce acıkmaz, 1ay bitince asla 1,5 saatten önce acıkmaz.

       Bir memeden gelen sütün %90ını 4-7 dakikada emer, bir memede(15 günden sonra) 20 dakikadan uzun kalmasına genellikle gerek yoktur.

       Anne memesi 2 saatten önce dolmaz.

       15gün-1ay arasında bebekler gündüzleri 4 saat, gece 5 saat açlığa dayanır, 1ay bitince bu süre 6 saate çıkar. **

        Fotoğraf hastanede ilk günden...

2 yorum:

  1. Arda ile emzirme hikayesi problemli başlamıştı, zor emiyordu, kilo az alıyordu, ben ilk deneyim olduğu için inanılmaz stresliydim, sürekli sütü sorguladım; var mı yok mu? yetiyor mu yetmiyor mu? kabus gibiydi anlıycağın, sağarak ve arada mama takviyeyle güçlendirdik, güçlenince, likosu iyileşince bir sarıldı memeye..22 ay!!! 1 yaşındaydı hiç unutmam birini emerken öbüründen süt akardı..
    Aylin ise doğduğu an yapıştı memeye..cok cok emdi, sütüm sular seller..emziriyorum doyuyor, üstüne 200 cc sağıp dipfrize..dipfrizde köfte koyacak yer yoktu düşün!! Ama ne oldu 7. ay elinin tersiyle itti..Katı gıdaya da zor alıştı, ben yokken biberon da almadı, hala daha bit kadar yer, sofrada da 3 dakkadan fazla oturmaz..

    Hepsi bi çeşit..mühim olan sen rahat ol..öyle yada böyle geçiyor zaman..kolay gele :)

    YanıtlaSil
  2. Öyle gerçekten de hepsi bi çeşit.. Ben de Nazlı'yı 19 ay emzirdim, ilk aydan sonra çok rahattık, bu bir değişik 3 dakikadan sonra ya bırakıyoruz, ya yuvarlayıp duruyoruz memeyi, mamayı da denedim bi 20cc çekiyo sonra aynı. Arda ne zaman güçlendi de sarıldı memeye? Senin süt süpermiş ama, umarım o dipfrizdekiler ziyan olmamıştır..
    Bakalım ya, bizim evde zaten sorundu yemek olayı, şimdi İpek kız da eklendi.. Umarım düzeliriz, çeşit çeşit yollar deniyorum, şimdilik rahatım, bakalım gerilmeden düzeliriz inşallah..

    YanıtlaSil