27 Eylül 2012 Perşembe

Yaz Özeti ve PFAPA Sendromu

Bu yaz bizim için biraz değişik bir yazdı aslında. Kısa bir özet ihtiyacı duyuyorum,ileride hatırlamam açısından.

Nazlı kız  Haziran sonunda ilk defa bu kadar tadına vardığı ve de zevk aldığı ama maalesef kısa süren bir tatil yaptı. Bu konuda bir yazı yazmıştım zaten. 1 aya yakın da Ankara içinde, anneannede, babannede, bahçelerde, parklarda tatil yapmış oldu.Okula dönüşü muhteşem oldu. Sorunsuz gidiyoruz sabahları.Yaşasın..

Ben bütün yaz hamileydim tabiki:) 4 yıl öncesine göre daha sıkıntılı bir süreç oldu. Çok sıcak bir yazdı. Ellerim ayaklarım şişti, bitkinlik,yorgunluk,sıkıntım oldu çok.Cidden zorlandığım zamanlar oldu.Kansızlığım da beni çok zorladı,hala da zorluyor aslında..

Babamız çok hasta oldu. Temmuz başından Eylül başına kadar hastalıklarla uğraştık diyebiliriz. Önce orta kulak iltihabı oldu, sonra pnömoni-zatürre- oldu, çok uzun süre ve de yoğun ilaç kullandı, bağışıklık sisteminin fazla aktive olması kaynaklı boğazında bir komplikasyon oluştu. 1 hafta su bile içemedi,en kötü süreç buydu, tükürüğünü bile yutamadı, net bir teşhis koyulamadı, tek doz kortizon verilerek atlatıldı. En son bu kadar yoğun ilaç kullanımına bağlı olarak çok ciddi ilaç alerjisi oldu,yine enjetabl kortizon ve ağızdan ilaç tedavisi ile 10 gün sonunda iyileşti.Buna şükür dedik.

Sağlık açısından bizim için asıl önemli olan Nazlı'ya koyulan teşhisti. Nazlı Ocak ayı itibariyle her ay rutin olarak ateşlendi, genel olarak ilk kreş yılına bağladık.(daha önce bu konuda bol bol yazım var sanırım.) Kültürler temiz çıktı, vücutta başka bir enfeksiyon çıkmadı.Bizdeki bulgular hafif boğaz ağrısı,boğazda önce kızarıklık,sonra beyazlık ve yüksek ateş. Sürekli takip eden bir doktorunuz yok ise bu bulgulara direk tonsillit ya da farenjit teşhisi koyulup antibiyotik tedavisine başlanabiliyor. Bu çok dikkat isteyen bir konu, ben meslek hayatımda da çok karşılaşıyorum 2-3 hafta arayla sürekli antibiyotik tedavisi verilen çocuklarla, antibiyotik kullanımı maalesef bizim ülkemizde yeteri kadar önemsenmiyor,bunun da ilerki yıllarda hayatımızda çok ciddi etkileri olabiliyor. Her neyse biz kültür sonuçları normal çıktığı sürece ateş düşürücü dışında bir şey kullanmadık, doktorumuz da Ağustos ayında kreşe gitmiyor iken, tatildeyken, yine bu tarz bir ateşle karşılaşırsak, artık teşhisimizde netleşebiliriz dedi. Ve biz de 13 Ağustosta ateşlendik, yine kültür aldırdık temiz çıktı, muayenede yine boğazlarımız kızarıktı, 2 gün ateş düşürücü kullanarak bekledik, bir değişiklik olmayınca tanı için gerekli olan son aşamaya geldik. Ağızdan tek doz kortizon (Prednol flakonu oral verdik) ile ateşi kısa sürede düştü ve 24 saat içinde de tekrarlamadı. Bu da PFAPA Sendromu teşhisimizi doğrulamış oldu. Hiç teşhissizlikten bu iyidir diye düşünüyorum.Şu ana kadar yeni bir atağımız olmadı, bu steroid tedavisinin atakların arasını açması bekleniyormuş.Yeni bir atakta tekrar doktorumuzla haberleşeceğiz tabi ki, yeniden steroid alacağız ve sanıyorum doktorumuz bizi immunolojiye sevkedecek..
 (PFAPA Sendromu  periyodik ateş, lenf bezlerinde şişme,boğaz ağrısı ve aftla karakterize 3-5 gün süren ve standart bir aralıkta tekrarlayan bir hastalık,kesin tanısı da sanırım bize konulduğu gibi konuluyor.)

Bizde yaz böyle bitti sayılır, son zamanlarını yaşıyoruz güzel havaların.. Geceleri ve sabahları serin artık, gündüzlerin de son demleri.. Seneye büyük bir değişiklikle, 4 kişilik ailemizle karşılayacağımız yaza şimdilik böyle hoşçakal diyoruz.



9 yorum:

  1. Çok gecmiş olsun hemn babanıza, hem Nazlı kıza

    PFAPA Sendromu çok korkulacak bir hastalık değil ama dikkat edilmesi gerekn bir durum galiba değilmi? doğru mu anlamışım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz. Teşhisi biraz zor ve de zaman alıcı bir sendrom bu, sonrası takip gerektiriyor.. Bakalım biz de takipteyiz.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. cok cok gecmiş olsun. boyle bır cırpıda okunuyor ama oldukca zorlu bır ya z donemi gecirmişsiniz :( Allah daha kotulerinden korusun.. Teshısı kosn doktor da Alev hanımdır sanırım. bize cok uzak oldugu icin gidemiyoruz ona; yoksa cok methini duydum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeren çok teşekkür ederim,amin.. Aynen Alev Hanım, bence de duayen kendisi:) Ya bu kış bizle çok uğraştı gerçekten,sağ olsun..

      Sil
  4. Elifçim çok geçmiş olsun. Doğru tanının konulması bile büyük bir şans anladığım kadarıyla. Umarım 2 numara güzelliklerle, sağlıkla gelir; şans getirir yuvanıza. İkinci kez anneliği tatmak müthis. Uzun zamandır bakamamıştım, Nazlı ne kadar büyümüş masallah ona

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu çok teşekkür ederim, bebişi bekliyoruz bakalım heyecanla..Nazlı şu sıra bana da çok büyümüş geliyor, ah zaman ne hızlı..

      Sil
  5. çok geçmiş olsun, umarım tekrarlamazlar.
    sıcaklar bitsin artık, hamileyken hiç çekilmiyor :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederiz ve de aynen gitsin sıcaklar, hiiiç hiç çekilmiyor..

    YanıtlaSil