29 Nisan 2013 Pazartesi

Uyku..

İpek'in uyku düzeni üzerine yazacak çok bir şey yok aslında, uykuyu sevmeyen bir bebek kendisi. Bu kadar net yani. 2 ayını  doldurduktan sonra hep uykusuzdu, aslında gündüz uykusu yoktu diyelim, gece fena değildi. Bu aya kadar..
5. ay kontrolümüzde doktorumuz 'bu ay biz büyükler gibi uyumaya baslayacak' dedi, yani gece boyu sık sık uyanıp,tekrar dalacak (her gece ortalama 20 kez uyanıyormuşuz).. Evet İpek de 5,5 aydan sonra sık sık uyandı ama tekrar dalamadı kendi başına.. Normalde ben her mırıldandığında almıyordum ama bu süreçte mırıltılar uzadı, ağlama halini almaya başlayınca geceleri bol bol emdik ve de gezindik.. Aslında doktor önerisi uyanınca 15 dak kadar bekle olmuştu ama ben uygulayamadım maalesef :)
 Nazlı'yı odasına 3,5 aylıkken geçirmiştim, bu sefer şartları olgunlaştıramadım açıkçası ama bu süreç olgunlaştırdı , 5,5 ayda da İpek Hanım'ın odası ayrılmış oldu.. Yorganın hareketinden, kapının gıcırtısından, yan taraftaki banyoda açılan suyun sesinden bile uyanabiliyor kendisi.. Onun için artık paşa paşa odasında kendisi yatıyor -ve evet farketti,  daha az uyanıyor-..Top atsan uyanmayan ve de bir uyudu mu en az 2.5 - 3 saat uyuyan, çoğu gece uyanmadan sabahlayan çok sevgili 1 numaramdan sonra bu çooook fena geliyor bana.. Maalesef hala bir uyuma şekli de yok.. Yani içimize sinen bir uyuma şekli yok diyelim.. Ayakta ve dik gezdiriyoruz kendisini ( Allahım ne fena, yazarken bile gerçek mi sorguluyorum, hayatta yapmam demeyeceksin hiç bir şeye:) ).. Gündüzleri hala kısa kısa uyuyor.. Sabahları 5.30 -  6.30 arasında bir saatte kalkıyor. Gecelerimiz geçen haftaya göre daha iyi.. Geçtiğimiz 15 gün belki 10-15 kere kalkmışızdır sabaha kadar.. Böyle 2 hafta kadar sürdü bitti o durum , o sıra bana da yapıştı,emmekle hiç arası olmayan çocuk sürekli emmek istedi.. Şimdi daha rahatız.. Uyku sırasında da uzatma çalışmalarımız devam ediyor, böyle yanına alıp kucak kucaga yatsan 2 saati bile bulabiliyor, bazen fırsatım olursa -ki uzun zamandır olmuyor, artık ciddi ciddi başladım işe-, sarılıp uyuyoruz birlikte.. Ne büyük haz:)

İşte Nazlı kız, bu şekilde sızdı dün..

Bu da bir türlü sızamayan cin İpek..







18 Nisan 2013 Perşembe

5-6 ay arası bebekler için ek gıda..

Evet biz ek gıdaya başladık hafif hafif.. Bu ay önemli olan anne sütü olduğu için çok ısrarcı davranmıyoruz. Çok yoğun bir programımız da yok.. Doktorumuz bir liste verdi ona uymaya çalışıyoruz.. Listeyi uzun uzun yazmadan genel hatlarıyla benim uyguladığım şekliyle bahsedeceğim..

İlk kural yüz ifadesi, kaygısız, güleç:)
İkinci kural anne sütünden en az iki saat sonra vermek, sonrasında anne sütü her an verilebilir..

İlk olarak tabi ki kahvaltı..İlk gün 1/4 elmayı sıkıp suyunu kaşıkla veriyoruz.. Bu elma miktarı sonra yarım sonra tüm oluyor..Ondan sonra aynı şekilde havuç ekleniyor. 15 günden sonra elmayı cam rende ile rendeleyip, 2-3 dilim armut suyu ekledim verdim.. Bir kaç gün sonraysa 1/4 muz püresine yarım elma suyu ekledim.(listemize göre elma yerine armut suyu, mevsim yazsa muz yerine şeftali verilebilir).Sonra muzu yarıma çıkardım.

7. gün bu sabah öğününe ikindi zamanı verilecek yoğurt ekleniyor.. Yoğurt şimdilik keçi sütünden. Önce 1-2 tatlı kaşığı,sonra  yarım, sonra tüm ajda bardağı kadar.

Sonra 10. günde sabah meyve suyu ve ikindi zamanı verilen yoğurda ek olarak öğlen çorba ekleniyor.. Çorba 1 patates, 1 havuç, 2 tatlı kaşığı da pirincin üzerine yaklaşık 3 ajda bardağı su ekleyerek hazırlanıyor..Piştikten sonra 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip blenderdan geçiriyoruz ve yarısını hemen veriyoruz, yarısını da bir sonraki gün ben-mari usulu ısıtıp vermek için dolaba atıyoruz.. Ben 4gün böyle devam ettim. Sonraki günlerde kibrit kutusu kadar bal kabağı ekledim(listeye göre mevsim yazsa bu bir küçük kabak da olabilir)..2 gün sonra da 4-5 sap maydonoz ekleyip pişirdim, maydonozları alıp blenderdan geçirdim. Sonra maydonoza ek 3-4 sap ıspanak ekledim, yine piştikten sonra çıkarıp blendarladım. ( Yeşil yapraklı gıdaların 7,5 aya kadar sadece suları kullnılırmış).

Bu ayımız böyle geçti. Yaptığım yoğurt ve çorba 2 günlük. Ama tabi ki bunlar benim elimdeki listeye göre hazırladığım miktarlar. İpek kızın yediği değil. Nazlıyla ortaklaşa tükettiler diyelim:)  Bahsi geçen bütün her şeyin ilk bir kaç kaşığını yalayıp yuttu, sonrası püskürtmece oyunu.. Bakalım önümüzdeki aylar ne gösterecek..


4 Nisan 2013 Perşembe

Keşke bilmiyor olsaydım..

Evet keşke öğrenmeseydim de şu saatte bunu yapmış ve de yemiş olmasaydım, keşke bu kadar kısa sürede yapılıyor ve de bu kadar kısa sürede pişiyor olmasaydı ve de bu kadar lezzetli..  Ve de keşke beni bu kadar mutlu ediyor olmasaydı..


                                                      
                                     
Yaklaşık bir aydır ne yesem diye aranıyor, bulunca da yiyor yiyor doymuyorum.. Çok fena.. Hiç dur diyesim yok kendime.. Son kaçamaklar diyelim, mecburen durduracağım kendimi, böyle şişemem yaz öncesi der, tarifimi de vermek isterim ki siz de nasiplenin, mutlu olun.
Benim için çikolatalı sufle bu, biraz basit bir tarif, sufle demek çok iddialı olabilir çoğu bilge insan için. Neyse sanırım derleme bir tarifti, yapa yapa kendi tarifime dönüştü. Tarifim iki kişilik. Başlamadan önce fırını 180dereceye ayarlıyoruz. Bir kare çikolatadan 2-3 parça ayırıyoruz (normalde tabiki bitter, ama bugün evde sütlü varmış,onunla da fena olmuyor yani), kalanını 2 çorba kaşığı tavada hafif erittiğimiz tereyağının içine atıp karıştırıyoruz. Hafif soğuyunca içine bir yumurta kırıyoruz. Hızlı ve de iyice karıştırıyoruz. Sonra 1,5 kaşık un, 1 kaşık şeker (sadece kendime yaptığımda hiç şeker koymuyorum) ve de bir çimdik kabartma tozu ilave ediyoruz. Karıştırıp hafif yağladığımız sufle kaplarına paylaştırıyoruz. Yarısından az oluyor. Yani ben az yapıyorum işte. Çikolatası aksın diyorsak 7-8 dak pişirip alıyor, 10 dak falan sonra da yiyoruz.. Bu dakikalar her fırına gore değişir diye düşünüyorum.. Ama en fazla 10 dak pişmesi yeter bence. Ben bir süre yapamayacağım malesef, eve çikolata almama kararı aldım, size afiyet olsun..