28 Aralık 2012 Cuma

Anne sütü ve emzirme üzerine..

Herkes ikinci çocuklarını ilkine göre çok daha rahat büyütürmüş.. Öyleymiş.. Bizde durum tam ters.. Yavrucuk doğdu doğalı pür telaş halindeyiz.. Yaklaşık 50 gün süren bir sarılığın ardından viral bir öksürük, ardından bronşiolite ramak kalan bir öksürük şimdi de kilo alımı ile ilgili bir sıkıntımız var.. İlk ay çok güzeldi kilo alımı ama 2.ay yarı yarıya azaldı.. Öyle çok güzel emen bir çocuk değil.. Dakikaları sayıyorum resmen, büyük yavru bitirene kadar emerdi.. Yani kendiliğinden doğal bir düzenimiz olmuştu.. Şimdi bir uğraş içersindeyiz.. İlk olarak sık sık verdim..  Olmadı.. Sonra acıkmadan emzirdim diyerek, saatli, acıkmasını bekleyerek emzirmeye başladım. Sanıyorum yine olmadı.. Şimdi mama takviyesi yapacağız.. Ama bence sıkıntı sütümde değil, yavrunun emmesinde.. Bakacağız bakalım mamaya nasıl tepki gösterecek..

Bu aşamaya kadar çok sevgili doktorumuz, aslında bizim için doktordan daha fazla kendisi, adını koyamadım şimdi ama her konu ve her anda destek tam destek Alev Hanımın tavsiyeleriyle geldik.. Şimdi onun notlarından alıntılar yazacağım.. Benim çok işime yarıyor çünkü bu notlar.. Nazlı'yı büyütürken bu tarz bilgilere çok ihtiyaç duymuştum.. Nazlı uzun uzun uyurdu ve ben de sürekli stres yapardım, uyandırsam mı acıkmış mıdır, emzirsem mi..  (Oy ya bu kız ne uyuyor, ne emiyor ablası gibi..  )

** Anne sütü 15 günden sonra olgunlaşmaya başlar, 2 aylıkken tamamen olgun süt haline gelir.

       Bir haftadan sonra ayda 750-900gr kilo alır.

       Anne için acı, kahve, kola yasak. Süt yerine kefir, yoğurt,peyniri %50 artır. Balık ve eti  %20-30 artır.

       15 günden sonra her ağladığında emzirme olayı biter. Memeyi emzik, uyutucu,susturucu,sakinleştirici olarak kullanmamak gerek.( 15 günden sonra emzik verilebilir )

       Bebekler aktif,gözü açık, uyuklamadan emdiyse genellikle 1,5 saatten önce acıkmaz, 1ay bitince asla 1,5 saatten önce acıkmaz.

       Bir memeden gelen sütün %90ını 4-7 dakikada emer, bir memede(15 günden sonra) 20 dakikadan uzun kalmasına genellikle gerek yoktur.

       Anne memesi 2 saatten önce dolmaz.

       15gün-1ay arasında bebekler gündüzleri 4 saat, gece 5 saat açlığa dayanır, 1ay bitince bu süre 6 saate çıkar. **

        Fotoğraf hastanede ilk günden...

26 Aralık 2012 Çarşamba

24 Aralık 2012 Pazartesi

Doğum günü..

Canım kızım 4 yaşında... Büyüyor.. Bir yandan büyümesini izlemek mutlu ediyor beni, bir yandan da  geçen her gün bir gün önceki yavruya  özlem duyuyorum.. Bir çeşit doyamamazlık var..Ne değişik şeyler hissediyor insan yaşı ilerledikçe.. Yanımdayken bile değişik bir özlem duygusu var içimde..

Bundan sonrası kızım sana..

Şu sıralar en çok kitap okutmayı seviyorsun, bir de puzzle yapmayı.. İpek'i öpmeyi.. Okula gitmeyi.. Arkadaşlarını.. Babanla Galatasaray marşı söylemeyi.. Dedenle boğuşmayı.. Babannenle Aç kapıyı bezirgan başı oynamayı..Anannenle komşuculuk oynamayı.. Dönen etek giymeyi..Çeşit çeşit taç takmayı.. Nokta birleştirmeyi..Hepimizin isimlerini yazmaya çalışmayı.. Kurabiye yapmayı.. Bol bol küsmeyi seviyorsun bir de.. Evde olmayan kişilerin ismiyle de uzun uzun ağlamayı..

Nice mutlu senelere güzel kızım.. Hastalıksız, sağlıklı, mutlu, huzurlu güzel bir yıl diliyorum hepimize..

Hep mutlu ol istiyorum yavrum benim.. Her anını dolu dolu yaşa, her günün bir öncekinden güzel olsun.. Senin için yapmak istediğim en büyük şey bu. Dolu dolu, mutlu yaşayabilmeyi öğrenebilmen.. İyi bir insan olman.. Kendini sevmen, hayatı sevmen.. Yaratılanı sevmen,yaratandan ötürü:)

Güzel gözlerin,güzel yüzün hep güler umarım..


16 Aralık 2012 Pazar

Huzur..

Aylardır elimde sürünen pek sevgili Marquez kitabını Nazlı İpek'e okuyor..  Uyusun diye..  Şimdi ikisi de uyuyor, uzun bir ara oldu, öksürmediler, ben de huzur doldum, umarım sabaha kadar rahat uyurlar..


Herkese sağlıklı bir hafta diliyorum..




7 Aralık 2012 Cuma

Yemeyen Çocuğa Alternatifler

Bu çok ince bir konu. Pek alternatif sunmadım. 4 yaşında olduk. Daha da dayanamıyorum. Aslında adına da alternatif denemez, daha da enerjim kalmadı, uğraşamıyorum, dengeli besliyor muyum, besliyorum denebilir..

Nazlı et, tavuk, balık, peynir, yoğurt, yumurta yemiyor. Bunlar yemediği  adı sanı belli besinler.. Aslında değişik hiç bir şey yemiyor..Nasıl  sinir bozucu, nasıl yorucu anlatamam. Yıllardır önüne koyuyorum,yemiyor alıyorum.. Bir yıl öncesine,kreşe başlayana kadar doğru düzgün sebze ve bakliyat da yemiyordu. Kreşte alıştı bir çok şeye aslında. Ama bunları yemiyor da yemiyor.. Nasıl özeniyorum ne olsa yiyen çocuklara, aslında kocalara da. Çünkü benim kocam da yemiyor, et balık tavuk yemiyor.. En son sordum doktorumuza, genetik de olabilir dedi, zorlamayı azalttım ben de..Ama yine de sinmiyor işte içime, yesin hem de ne yediğini bilerek yesin istiyorum. Ben yemek seçmem çünkü, ve sağlıklı olmanın en büyük sebebinin de bu olduğuna inanıyorum. Seçmemek, sağlıklı beslenmek..

Uzunca bir süre yemeklerin içinde yedirmeye çalıştım et ve tavuğu. Sebzelerin,bakliyatların,çorbaların içinde.. Genelde yemedi, yediyse de farketmediğinden yedi. Ben de yemek bitince Nazlıcım, beğendin mi, aslında sen şimdi et yedin dedim çocuğa.  Bilsin istedim yiyebildiğini.. Ama yok bir yiyorsa üç yemiyor yavru.. Bir süredir ısrarı kestim. Bebekken de her şeyi robottan geçirip vermedim de. Dedim ya amacım yesin de nasıl yerse yesin olmadı hiç. Neyse artık yesin de diyorum.. Her şeyi yemiş olsun da. Ne yapalım artık bu şekilde yesin..

Yoğurt yemiyoruz ama cacık yiyoruz. Ayran da içiyorduk yoğurttan yapıldığını görene kadar.. Şimdi yoğurt yeneceği zaman içine bir salatalık. Tamam..

Peynirin bir yenme şekli yok maalesef.. Makarnada, börekte falan hiiiiç bi şekilde yemedik..En son 15 aylık falandı herhalde yediğinde..

Yumurta çırpılıp arkalı önlü iyice pişirilince belki. Bir ara her gün yedik bu şekilde. Şimdi yok maalesef.. Bıldırcın yumurtasını süt ve balla karıştırıp verme fikrim var ama denemedim daha.. Bakalım..

Et ve tavuğu köfte yapıyorum, 3 yiyorsa 2 yemiyor ama gideri var yani, şimdilik.. Sulu köfte de zaman zaman işte.

Balığı kendimize fırında patatesli, soğanlı hafif sulu pişirip, ona suyu bol minimize edilmiş balık patates şeklinde vermeye çalışıyorum. İşte bazen, şansım varsa:)

Kıymalı makarna,kıymalı sebze ya da bakliyat, çorba da yemiyoruz maalesef..

Bunları yemesini sağlamaya da çalışıyorum elbette ama artık daha az stres yapıyorum. Çünkü buzluğa sağlık küpleri yapıp atıyor ve de her çorbaya ya da sebze yemeğine atıyorum bir iki adet.

Hatta et suyu küplerimle makarna,pilav,kuskus tarzı şeyleri de pişiriyorum..

Et suyu tavuk suyu bildiğiniz gibi efendim..

Diğer küplerim şu şekilde, tavuk, et ve de karışık küpler:) Tavuk ya da et, havuç, patates, soğan, sarımsak az suyla haşlanır, robottan geçirilip, buz kalıplarına kaşıkla tek tek doldurulur.. Karışık küplerde ise bunlara ek, mercimek, bulgur, irmik, nohut ya da o sıra aklıma gelen başka bir şey varsa o oluyor..  Sonra bunlardan çorbalara, sebzelere, yediği ne varsa onun içine atıyorum iki üç tane.. Ooooh içim rahat oluyor.

Tariflerim devam edecek:) Her fikre de açığım, var mı başka tarifleri olan?









4 Aralık 2012 Salı

Geç Kalan Pazar Yazısı

Evdeydik, bir tek markete çıktık bu pazar. Haliyle yavruyu oyalamak gerekti. Bol bol okuduk. Domino oynadık.
 Aç Kapıyı Bezirgan Başı ve de Ağ Satarım Bal Satarım oynayarak biz de kendi adımıza nostalji yaptık.   Bu tarz oyunlarla acaip eğleniyoruz, biz sokakta oynardık bilmem kaç kişi, yavruyla evde oynadık 3 kişi..Yıllar geçti,zaman değişti :(

Kardeşle oynadık.. Kardeş çok fena bu arada.. Nazlı'nın deyimiyle sürekli vıyklıyor.. Biz ev halkı olarak pek alışkın değiliz, sanırım Nazlı'nın sesini ancak yaşında duymuştuk:)

Puzzle olayının dibine vurduk.. Yavru sanırım saatlerce bozup bozup yaptı.. En son  hepsini yan yana dizdi.
Son kez sırayla yapıp kaldırıyorum anne, ama senle bir oyun oynamamız gerek .. dedi. Ben yapboz başkanıyım, sen de benim yardımcımsın.. Şimdi bana köşe ver.. köşe.. tamam şimdi kenar.... kenar... bi kenar bekliyorum ..kenaarr, annee duymuyor musun, bir kenar bekliyorum...




Bu arada bir ara da dans ettik, dönen etek şartmış. Yazlık bir elbisemizi herşeyimizin üzerine giyip, yatana kadar da çıkartmadık. Ben engel olmaya çalıştıysam da diretti. Aslında seviyorum bu diretmelerini, ve de sonradan ne anlamsız buluyorum kendi olmazlarımı..Devam kızımm..